Πανελλαδική Συσπείρωση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ο λογος των αποκλεισμένων στον κινηματογράφο

E-mail Print

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 4/10/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τους Δήμους:

- Καλαμαριάς,

- Παύλου Μελά,

- Αμπελοκήπων – Μενεμένης,

- Ευόσμου – Κορδελιού,

οργανώνουν εβδομάδα προβολών και δράσεων με θέμα:

«Ο Λόγος των Αποκλεισμένων στον Κινηματογράφο»

 

 


Οι προβολές και οι δράσεις θα πραγματοποιούνται παράλληλα και στους πέντε δήμους την εβδομάδα από τις 8 έως τις 14 Οκτωβρίου 2012.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η εβδομάδα «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων στον Κινηματογράφο» αποσκοπεί  στον διάλογο με τους συμπολίτες μας και σε μια προσπάθεια διάχυσης των δράσεων ενάντια στον Κοινωνικό Αποκλεισμό στην Πόλη. Σε πέντε Δήμους προβάλλονται ταινίες, γίνονται συζητήσεις και οργανώνονται δράσεις ενάντια στον Κοινωνικό Αποκλεισμό. Ζητούμενο η δημιουργία ενός κοινού τόπου αντίστασης στην κρίση και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μας γιατί: Άνθρωποι προκαλούν τον αποκλεισμό. Άνθρωποι θα τον ανατρέψουν.

Πληροφορίες: Μαρία Μιγκιάνη, τηλ. 6972606222, Κλεοπάτρα Σταματιάδου, τηλ. 6945018030

Συμμετέχουν: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δήμος Ευόσμου – Κορδελλιού, Δήμος Καλαμαριάς, Δήμος Παύλου Μελά, Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ., Πρωτοβουλία Α.Π.Θ. «Συνάντηση με την Πόλη», Ανάπηρη Πόλη, Ομάδα Προσβασιμότητας Α.Π.Θ., Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα «Αυτονομία & Επικοινωνία» πολιτών με αναπηρία Καλαμαριάς, Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, Σύλλογος Γονέων Παιδιών Πασχόντων από Κακοήθη Νοσήματα Βορείου Ελλάδος «Η ΛΑΜΨΗ», Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Βορείου Ελλάδος, Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Γονέων, Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, Πανελλήνια Επιτροπή (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής, Κοι.Σ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης Ψ.Ν.Θ., Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ανατολικού Τομέα Θεσ/νίκης «ΕΛΠΙΔΑ», Σχολείο Κοινωνικής Μάθησης, Κουζίνα Αλληλεγγύης, Πρωτοβουλία κατοίκων Τούμπας, Συμβούλιο Ανέργων και επιχειρήσεων Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Σύλλογος Γεωργιανών  «Γεωργία» του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Σύλλογος ΑΜΕΑ του Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Σύλλογος Μεταναστών του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Μετανάστες  του γραφείου Υποδοχής Αλλοδαπών του Δήμου Καλαμαριάς, Πολιτιστικό Κέντρο «Δημοτική Ενότητα Ευόσμου», Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Δήμου Παύλου Μελά «Μέριμνα Ζωής», Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Παύλου Μελά, Ειδικό Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο ΑΜΕΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος αλιέων Καλαμαριάς «Ο Άγιος Νικόλαος», Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΑΛΛΙΣΤΗ», Κρουστόφωνο – Εργαστήρι κρουστών & Μουσικό Παιχνιδοθέαμα, Ομάδα Φωτογραφίας ΚΕ.ΘΕ.Α-Ιθάκη, Ομάδα Φωτογραφίας 35mm, Πολιτεία Θεάτρου, Συν/πράξις, Ομάδα αφροβραζιλιάνικων κρουστών « Paranaue», Μουσική Ομάδα «Σταλαγμίτες», Μικτή Χορωδία Αντιδημαρχίας Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Καλαμαριάς

 


Πατήστε εδώ για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε pdf

 

2η Πανελλαδική Συνάντηση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας

E-mail Print

 

 

 

Πατήστε εδώ για το πρόγραμμα σε pdf και εδώ για το κάλεσμα

 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α


09.00 Προσέλευση
10.00 Εναρξη εργασιών
10.00-12.00 Προβλήματα και δυσκολίες στην λειτουργία των ΚΨΥ
Συντονισμός: Γιώργος Κοκκινάκος


12.00-12.30 Διάλειμμα


12.30-14.30 Ρόλος, σχέση, διασύνδεση του ΚΨΥ στο σύστημα
των υπηρεσιών ψυχικής υγείας
Συντονισμός: Βασίλης Αλεξανδρής


14.30-15.30 Διάλειμμα για φαγητό

 

15.30-18.00 Αιτήματα για διεκδίκηση-Προτάσεις γα συνέχεια, διεύρυνση και συντονισμό των δράσεων

Συντονισμός: Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ

E-mail Print

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ


Σύμφωνα με τη σημασία που δίνει η Angela Davis στη λέξη, «radical means grasping things at the root» (ριζοσπαστικός σημαίνει να συλλαμβάνει κανείς τα πράγματα στη ρίζα τους).

(Με αφορμή την πέμπτη σύνοδο του “Impazzire si puo”, στις 26 Σεπτέμβρη, στην Τεργέστη, μια συνάντηση συλλογικοτήτων και προσώπων με εμπειρία ψυχικής οδύνης, ο ιστότοπος Forum Salute Mentale καλεί σ΄ έναν αναστοχασμό και σε μιαν αναζήτηση των ριζών).

 


1974. Σημειώσεις πάνω στην ψυχιατρική πρακτική.

Σαράντα χρόνια από το πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Ψυχιατρικής (Psichiatria Democratica) στη Γκορίτζια παραμένουν έντονα και πλούσια σε προοπτική τα όσα είπε τότε στην παρέμβασή του ο Franco Rotelli. Ηταν τέσσερα χρόνια πριν το νόμο 180.

Η δράση μέσα στο ιδιαίτερο ψυχιατρικό πεδίο αρθρώνεται σήμερα πάνω σε διάφορα διαδοχικά επίπεδα, που πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις διαφορετικές καταστάσεις και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η εξουσία στην Ιταλία διάκειται απέναντι στο πεδίο που μας ενδιαφέρει να εξετάσουμε. Σ΄ ένα πρώτο, αρχικό επίπεδο τίθεται η πρώτη στιγμή: ο αγώνας εναντίον των υπαρχουσών ψυχιατρικών δομών ως καταπιεστικών/φυλακτικών δομών. Σ΄ ένα δεύτερο επίπεδο τίθεται ο αγώνας εναντίον των ψυχιατρικών δομών, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμισμένων, ως, σε κάθε περίπτωση, χώρων ιδρυματοποίησης της αρρώστιας. Σ΄ ένα τρίτο επίπεδο τίθεται ο αγώνας εναντίον στην αρρώστιας ως ιδρυματοποίησης της οδύνης. Σ΄ ένα τέταρτο επίπεδο, ο αγώνας εναντίον της οδύνης ως αναγκαιότητας στον κόσμο του κεφαλαίου και της κοινωνίας των ανταλλακτικών σχέσεων (του ελεύθερου εμπορίου). Καθήκον αυτού του συνεδρίου και της μελλοντικής δουλειάς της Δημοκρατικής Ψυχιατρικής μου φαίνεται ότι είναι να κινηθούμε πάνω σε αυτές τις γραμμές, αναδεικνύοντας, από τη μια, τις στιγμές τακτικού χαρακτήρα, που δεν λησμονούν τις βαθιές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε διαφορετικές τοπικές καταστάσεις, αλλά επεξεργαζόμενοι ταυτόχρονα μιαν άρθρωση ανάμεσα σε αυτές τις στιγμές που δεν προσδιορίζεται ως χώρος για μια διαδικασία εργαλειοποίησης. Εργαλειοποίηση και ορθολογικοποίηση που θα ήταν μια αναπόφευκτη προοπτική στο βαθμό που κινούμαστε μόνο, όπως είναι δυνατόν να συμβεί, πάνω στο πρώτο επίπεδο της αντίφασης, περιοριζόμενοι οππορτουνιστικά στον αγώνα εναντίον των καταπιεστικών και φυλακτικών  πλευρών των  υπαρχόντων ψυχιατρικών δομών.

Είναι γνωστό ότι τον Μάρτιο του 73 βγήκε στην πόλη, στην Τεργέστη, ένα μεγάλο άλογο. Ο marco cavallo αγωνίζεται για όλους τους αποκλεισμένους ήταν γραμμένο σε εκατοντάδες πλακάτ. Το νόημα του Marco cavallo συλλαμβάνεται από μόνο του. Το γαλάζιο άλογο έφερνε έξω στην πόλη το δικό του φορτίο συμβολικών περιεχομένων και εξέφραζε, καθεαυτό, μιαν αντίφαση: από τα μια μεριά, το όνειρο της απελευθέρωσης και την έκρηξη μιας ριζοσπαστικής επιθυμίας που υπερβαίνει τις διαμεσολαβήσεις της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης. Ευχαρίστηση από τη βίαιη ρήξη μιας νόρμας, η οποία θέλει τον ευνουχισμό της επιθυμίας από την εξουσία και την διαιωνιζόμενη αθλιότητα των γκέτο. Από την άλλη, ένα φυλλάδιο εξηγούσε πιο αναλυτικά, πιο συγκεκριμένα, τις συνθήκες ένδειας στις οποίες ζει το Νοσοκομείο (ψυχιατρείο), κάθε νοσοκομείο. Ανάμεσα σ΄ αυτούς τους δυο πόλους ήταν οι καθοδηγητικοί άξονες της εμπειρίας της Τεργέστης : υποκειμενικότητα που απαιτούσε μια ριζοσπαστική απελευθέρωση και υπομονετική επιμονή για να αποσπούμε, μέρα με τη μέρα, ένα χώρο προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουμε ενάντια στην αυθαιρεσία της εξουσίας…

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Peppe Dell’ Acqua “Non ho l’ arma che uccide il leone”. Εκδ. Alpha Beta Verlag. Η τρίτη του έκδοση πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο).

 

 

"Kαθαρίζουμε" μαζί ...Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Δρομοκαϊτείου

E-mail Print
​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

Το σωματείο εργαζομένων του Δρομοκαϊτείου καταγγέλλει τις ακραίες συνθήκες εκμετάλλευσης που επικρατούν στις εταιρείες υπηρεσιών καθαριότητας και εστίασης που λυμαίνονται ζεστό κρατικό χρήμα και εκβιάζουν εργαζόμενους στα νοσοκομεία . Το Δρομοκαίτειο δεν αποτελεί εξαίρεση. Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εκβιασμοί, υφαρπαγές υπογραφών εργαζομένων για χρήματα που δεν λαμβάνουν, απειλές , τρομοκρατία. Στο Δρομοκαϊτειο,η εταιρεία «Παπαχριστόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ» αφήνει για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους και η εταιρεία JCB, με σωρεία καταγγελιών εις βάρος της, συνεχίζει ,παρά τις καταγγελίες του σωματείου, να εκφοβίζει εργαζόμενους, ανενόχλητη, επικαλούμενη «πλάτες» και πατώντας πάνω σε σώματα.
Οι εργαζόμενοι των συνεργείων υπηρεσιών καθαριότητας και εστίασης καλύπτουν ζωτικής σημασίας ανάγκες του νοσοκομείου . Δουλεύουμε κάθε μέρα μαζί σε πολύ δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες και έχουν γίνει ένα με τις θεραπευτικές ομάδες . Παρόλα αυτά υπάρχει «εργασιακή άβυσσος» , ακριβώς δίπλα μας , που μας «χωρίζει» . Αυτοί οι εργαζόμενοι με το πέρας του δύσκολου ωραρίου τους , μένουν απλήρωτοι για μήνες, εξαναγκάζονται να εργαστούν αλλού χωρίς αυτό να φαίνεται πουθενά στις πληρωμές τους, υπογράφουν ότι εισπράττουν 700 ευρώ το μήνα ενώ παίρνουν μόνο 400, απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται χωρίς να το ξέρουν, εμφανίζονται με λιγότερες μέρες εργασίας, τους «πετάνε στα μούτρα» 50 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων αντί για 500 , αρρωσταίνουν και δεν πληρώνονται, υπογράφουν σε λευκά χαρτιά της εταιρείας υπό το καθεστώς φόβου. Προσβάλλονται όχι μόνο τα δικαιώματα τους αλλά και η αξιοπρέπεια τους με απειλές και ταπεινωτικές πρακτικές των απεσταλμένων της εταιρείας. 
Αυτή είναι η «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων και Επιχειρήσεων εντός της Οικονομικής Κρίσης» για την οποία παίρνει και επιδοτήσεις (!!!) από ομώνυμο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ η εταρεία JCB και το διαφημίζει . Η «εργασιακή άβυσσος» που μας «χωρίζει» όχι μόνο είναι τόσο κοντά αλλά και επιδοτείται!
Αν δεν αντισταθούμε μαζί αυτό θα είναι το μέλλον όλων μας. Το παράδειγμα των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και της Ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων υπηρεσιών είναι εύγλωττο για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν . Ένα κράτος που θα υπάρχει μόνο για τα συμφέροντα των εργολάβων και για να τους στρώνει δρόμο για τα οργανωμένα σκλαβοπάζαρα τους . Ένα κράτος που θα τρομοκρατεί και θα τραμπουκίζει εργαζόμενους χέρι χέρι με τους εργολάβους.
Για εμάς η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους μας των Ιδιωτικών συνεργείων αλλά και των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών είναι μονόδρομος. Μαζί στη δουλειά, μαζί θα αντισταθούμε στις απειλές, τους εκβιασμούς και τις απολύσεις , μαζί στο δρόμο.
Για να ενωθούμε σε ένα κοινό αγώνα που μας αφορά όλους.
Για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στις Δημόσιες υπηρεσίες και στο χώρο της Υγείας .
Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους ,  ένταξη των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων στο Δημόσιο με κανονικές προσλήψεις


Για να μην «καθαρίζουν για εμάς
» αλλά για να «καθαρίζουμε» μαζί.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ
 

To Blog της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρυθμιση

E-mail Print

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί και θα ενημερώνεται με νέες αναρτήσεις το νέο blog

της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

στην διεύθυνση http://psyspirosi.blogspot.gr/

Το site θα παραμείνει σε λειτουργία ως αρχείο για πρόσβαση σε παλιότερες αναρτήσεις και  κείμενα

Nέα διεύθυνση email για επικοινωνία (εκτός απο την παλιά) θα είναι και η   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Συσπειρωση

 
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »


Page 1 of 47

Διαβάστε...

ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ Ψ.ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ