Αναδημοσίευση- Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010- ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

 

Δημόσιο «Κωσταλέξι» σε ένα σύστημα για… ψυχανάλυση

 

 

 

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΑΝ ΩΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ EKEI ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ EΓΙΝΑΝ ΑΣΥΛΑ, ΤΟ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»… ΨΥΧΟΡΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΡΑΦΙ

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΥΓΙΑΚΗ Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Σε δημόσιο «Κωσταλέξι» έχει μετατραπεί το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) στη Ραφήνα, καθώς δεν νοσηλεύει μόνο παιδιά, αλλά και ενήλικες, οι οποίοι μπήκαν παιδιά και μερικοί έχουν φτάσει τα 40. Προγράμματα που έμειναν στη μέση έχουν αφήσει «τρύπες» στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το ΠΝΑ να σημάνει συναγερμό, ζητώντας το κλείσιμο του παιδοψυχιατρικού τμήματος, καθώς δεν είναι μόνο η ηλικία μερικών ασθενών, αλλά και το περιβάλλον, το οποίο, όπως λένε οι γιατροί του νοσοκομείου, κάθε άλλο παρά θεραπευτικό είναι, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και η εγκατάλειψη του χώρου διογκώνουν το πρόβλημα.

Από το 2001 το ΠΝΑ «φυτοζωεί», αφού η διαδικασία αποασυλοποίησης του προγράμματος «Ψυχαργώς», παρ’ όλες τις ελπίδες που έδωσε στον ψυχιατρικό κόσμο για βελτίωση των συνθηκών, έμεινε τελικά στα χαρτιά.

Γραφειοκρατία

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ασθενείς θα σταματούσαν να βρίσκονται κλεισμένοι σε ιδρύματα και είτε θα φιλοξενούνταν σε ξενώνες είτε θα έμεναν στο σπίτι τους, με τακτικές επισκέψεις στα κατά τόπους ψυχιατρεία για τη χορήγηση φαρμάκων και την επίβλεψή τους. Ομως η γραφειοκρατία, η αλλαγή κυβερνήσεων και η απουσία κονδυλίων άφησαν το «Ψυχαργώς» στη μέση.

«Θύμα» του «Ψυχαργώς» έπεσε και το ΠΝΑ, του οποίου οι τρεις από τις τέσσερις κλινικές μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, με την τελευταία να μη λειτουργεί ακόμα, παρά τη θεωρητική μεταφορά ασθενών και προσωπικού που έχει γίνει εδώ και ένα μήνα. Αυτή τη στιγμή, το ΠΝΑ εποπτεύει 3 ξενώνες, 4 ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και 3 εξωνοσοκομειακές δομές, με τους γιατρούς να γίνονται «χίλια κομμάτια», καθώς δεν υπάρχει προσωπικό, με αποτέλεσμα τα ίδια άτομα να εργάζονται, πέρα από το ΠΝΑ, και σε ό,τι αυτό εποπτεύει. Οπως σημειώνει ο διοικητής του ΠΝΑ, Δημήτρης Βασιλόπουλος, «οι παιδοψυχίατροι του νοσοκομείου μας περιοδεύουν στις εξωνοσοκομειακές και στεγαστικές δομές που εποπτεύουμε. Στην ουσία, εκεί δουλεύουν. Στο ΠΝΑ έρχονται μόνο για να εφημερεύσουν».

Την εύκολη λύση φαίνεται πως αποτελεί το ΠΝΑ, καθώς, όπως επισημαίνουν οι παιδοψυχίατροι του νοσοκομείου, δέχονται ασθενείς από όλη τη χώρα, με διαφορετικές ηλικίες και διαφορετικές παθήσεις ο καθένας, ενώ εφημερεύουν καθημερινά. «Καταπατώνται βασικές αρχές της ψυχιατρικής, όσον αφορά στα δικαιώματα των ασθενών», λέει ο διευθυντής του γ’ Παιδοψυχιατρικού Τμήματος και της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΝΑ, Δημήτρης Γεωργιάδης, και συνεχίζει: «Μας θεωρούν ίδρυμα και άσυλο, επειδή έτσι λειτουργούσαμε πριν γίνουμε νοσοκομείο, και μας στέλνουν ασθενείς από όλη τη χώρα, ακόμα και με εισαγγελικές εντολές, για να τους κρατήσουμε εδώ».

Το ΠΝΑ νοσηλεύει περίπου 12 ασθενείς, οι 3 εκ των οποίων είναι ενήλικες, ενώ ο ίδιος αριθμός στις δομές που εποπτεύει είναι κατά πολύ

μεγαλύτερος. Μάλιστα, ο ξενώνας «Αγγέλια» που λειτουργεί στη Νέα Μάκρη φιλοξενεί ασθενή ο οποίος εισήλθε στα εφηβικά του χρόνια και πλέον έχει φτάσει 40 ετών. «Μη υπάρχοντος κατάλληλου χώρου ή ξενώνα για να δεχτεί αυτά τα παιδιά όταν μεγαλώσουν, έχουν μείνει σε μας. Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν τα δέχονται, καθώς πάσχουν από αυτισμό, και έτσι τα αφήνουν εδώ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να φιλοξενούμε αρκετά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων και μάλιστα πολύ παραπάνω των 20 ετών», λέει στον «Ε.Τ.» ο διοικητής του ΠΝΑ.

 

 

Οι γιατροί στο ΠΝΑ ζητούν να κλείσει το παιδοψυχιατρικό τμήμα, καθώς, όπως λένε, το περιβάλλον μόνο θεραπευτικό δεν είναι

Τα μοναδικά τμήματα που λειτουργούν και παρουσιάζουν μία ευπρεπή εικόνα είναι αυτά

των εξωτερικών ιατρείων και του παιδοψυχιατρικού τμήματος.

 

Κίνδυνοι

για ακατάλληλο θεραπευτικό περιβάλλον κάνουν λόγο οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΠΝΑ, ζητώντας επί χρόνια το κλείσιμο της τελευταίας κλινικής του νοσοκομείου και τη μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομεία και ξενώνες. Επικίνδυνη για τους ασθενείς τη χαρακτηρίζουν, καθώς, πέραν των εξωτερικών ιατρείων που λειτουργούν ως το μεσημέρι, δεν υπάρχει κάποιος άλλος γιατρός ο οποίος να εφημερεύει, αν τύχει κάτι στα παιδιά. «Αν κάποιος ασθενής, και ειδικά καινούργιος, παρουσιάσει πρόβλημα το οποίο δεν έχει να κάνει με την ψυχιατρική, δεν υπάρχει κάποιος να βοηθήσει. Οι νοσηλευτές μας κάνουν ό,τι μπορούν, βρισκόμαστε όμως σε ένα απομακρυσμένο μέρος και μπορεί πολλές φορές να χαθεί πολύτιμος χρόνος με τη μεταφορά των ασθενών», τονίζει ο κ. γεωργιάδης. «Δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα σωστό θεραπευτικό περιβάλλον για αυτά τα παιδιά που υποφέρουν», συμπληρώνει. Εκπληξη όμως προκαλεί και ακόμα ένα γεγονός, όσον αφορά στο ΠΝΑ: οι τεράστιοι παρατημένοι χώροι του. Πρόκειται για μία έκταση 460 στρεμμάτων, η οποία παραμένει εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια, με κτίρια γκρεμισμένα και τα μοναδικά τμήματα σε λειτουργία να είναι αυτά των εξωτερικών ιατρείων και του παιδοψυχιατρικού τμήματος. Οπως αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος, «υπάρχει μια δέσμευση για μετατροπή αυτού του χώρου σε γενικό νοσοκομείο». Οι διαδικασίες όμως έχουν κολλήσει για άλλη μια φορά στη γραφειοκρατία: «Παρόλο που η Δασική Υπηρεσία μάς δίνει την άδεια να χτίσουμε, η Πολεοδομία δεν μας αφήνει, γιατί χαρακτηρίζει την περιοχή δάσος. Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να “ξεμπλοκάρουν” το πρόβλημα με την Πολεοδομία, αλλά μάλλον θα χρειαστεί Προεδρικό Διάταγμα», λέει ο διοικητής του ΠΝΑ. ¦

 

 

 

"Καταπατώνται  βασικές αρχές  της ψυχιατρικής, όσον αφορά στα δικαιώματα  των ασθενών"  

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ γ’ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΝΑ

 

 

 

 

 

 

 

ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ:

 

10,4% των Ελλήνων εμφανίζει συμπτώματα κάποιου είδους διαταραχής

 

29% το ποσοστό των ατόμων στην Εύβοια που πάσχει από τουλάχιστον μία διαταραχή.

 

 14% του πληθυσμού Πάρου -Αντιπάρου εμφανίζει κλινικά σημαντική νοσηρότητα

 

 22% του αγροτικού πληθυσμού του Β. Αιγαίου εμφανίζει κάποια ψυχιατρική συμπτωματολογία, ενώ οι γυναίκες έχουν σχεδόν  διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να εμφανίσουν ψυχιατρικό σύμπτωμα.

 

 

 

 

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΜΠΟΥΛΑ Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συμπτώματα κάποιου είδους ψυχιατρικής διαταραχής εμφανίζει το 10,4% των Ελλήνων, ποσοστό που παρουσιάζει αυξητική τάση λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα στο Δαφνί πληθαίνουν τα αιτήματα των φτωχών οικογενειών για νοσηλεία, αλλά και στέγαση των ασθενών. Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ψυχιατρικών δομών παραμένει οξύ. Οπως τόνισε στον «Ε.Τ.» ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής του 9ou τμήματος στο Δαφνί και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγίων Αναργύρων: «Το έλλειμμα στο Δαφνί αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ετοιμάζονται νέες περικοπές που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες θεραπείας. Το χρέος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής σε ιδιοκτήτες οικοτροφείων για ενοίκια 10 μηνών έχει ως συνέπεια τη μη συντήρησή τους, που πραγματοποιείται με έξοδα των ασθενών. Επίσης, σε πολλές ιδιωτικές δομές στέγασης οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι μέχρι και ένα χρόνο».

 

 

 Kίνδυνος για ασθενείς

Μιλώντας για την «παλινδρόμηση» της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μεγαλοοικονόμου αναφέρθηκε στο Δρομοκαΐτειο, πολλά κτίρια του οποίου είναι ετοιμόρροπα με άμεσο κίνδυνο της ζωής των ασθενών, ενώ η διοίκηση προωθεί να ανοίξει εκ νέου το τμήμα «χρονίων περιστατικών». Την ίδια στιγμή, ο μισθός των εργαζόμενων ασθενών στο κυλικείο του νοσοκομείου μειώθηκε από 400 σε 150 ευρώ το μήνα.  Η ενίσχυση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) που θα απασχολούν εργασιακά τους ψυχικά ασθενείς, κρίνεται ως απολύτως αναγκαία.

Σήμερα, οι ΚοιΣΠΕ φυτοζωούν, αντιμετωπίζοντας οξυμμένο πρόβλημα χρηματοδότησης.

 

Ανικανότητα

΄Ολα τα δεδομένα κρίνουν «αποτυχημένη» την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, είκοσι πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή της. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρά τα τεράστια κοινοτικά κονδύλια που ξοδεύτηκαν, εξαιτίας της «καθυστέρησης της ψυχιατρικής κουλτούρας» στην Ελλάδα και της ανικανότητας της δημόσιας διοίκησης, η κατάσταση στις ψυχιατρικές δομές κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων είναι «τριτοκοσμική», «ιδρυματική» και «τραγική».

«Το 60% των νοσηλειών στις Ψυχιατρικές Κλινικές των νοσοκομείων είναι ακούσιες και γίνονται με την Αστυνομία. Δεν υπάρχει μετάβαση σε εναλλακτικές δομές της κοινότητας» επεσήμανε ο κ. Μεγαλοοικονόμου. «Μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων απορροφήθηκε για τη μεταστέγαση ασθενών από τα ψυχιατρεία. Το 40% των οικοτροφείων που φιλοξενούν ψυχικά ασθενείς ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα και αποτελούν “όχημα” για την κατασπατάληση

χρημάτων. για τα συχνά σκάνδαλα που έχουν καταγγελθεί δεν υπήρξε τιμωρία». Οπως υπογράμμισε ο κ. Μεγαλοοικονόμου:  «Πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες των οικοτροφείων και στις ψυχιατρικές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων επικρατεί το βάρβαρο μέσον του “δεσίματος” των ασθενών για μεγάλο χρονικό διάστημα, που ευθύνεται για πολλούς θανάτους, οι οποίοι συγκαλύπτονται. Επικρατεί η λογική της “καταστολής” και η ψυχιατρική στην Ελλάδα είναι υπό την αιγίδα των φαρμακοβιομηχανιών». Οπως ανέφερε, οι ψυχίατροι στην Ελλάδα «εκπαιδεύονται» από τις φαρμακευτικές εταιρίες και δεν συνταγογραφούν με επιστημονικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό πως φτηνά αποτελεσματικά φάρμακα έχουν βγει από την κυκλοφορία. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει στη μείωση των κρεβατιών στα ψυχιατρεία, ενώ οι ξενώνες και τα οικοτροφεία συρρικνώνονται και συγχωνεύονται. «Υπάρχουν μέρες που στο Δαφνί έχουμε έως και 80 ράντζα, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καθημερινά 10-20 ράντζα» τόνισε ο κ. Μεγαλοοικονόμου. «Στις βάρδιες, σε 40 ασθενείς με βαριά νοσήματα αντιστοιχούν δύο νοσηλευτές και αυτό συνιστά σκάνδαλο».

 

  

«Το έλλειμμα στο Δαφνί αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, στο Δρομοκαΐτειο πολλά κτίρια είναι ετοιμόρροπα» 

"Πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες των οικοτροφείων και στις ψυχιατρικές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων επικρατεί το βάρβαρο μέσον του “δεσίματος” των ασθενών που ευθύνεται για πολλούς θανάτους, οι οποίοι συγκαλύπτονται"

      ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 9ου ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

 

«Στρεβλή μεταρρύθμιση»

«Στρεβλή» χαρακτηρίζει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Στέλιος Στυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Πανεπιστημίου, εθνικός εκπρόσωπος στον ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία, καθώς μεταξύ άλλων έχει παραμεληθεί η Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων: από τις 400 δομές του «Ψυχαργώς», 65 αφορούν παιδιά και εφήβους και δεν καλύπτουν όλη την επικράτεια. ¦

 

 

Θετική «εξαίρεση» η Κρήτη

 

Η ΚΡΗΤΗ αποτελεί τη θετική «εξαίρεση» της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καθώς είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας όπου έχει καταργηθεί το ψυχιατρείο και λειτουργεί Δίκτυο Κοινωνικών Δομών. Οι μεταγωγές με την κλούβα έχουν καταργηθεί, ενώ οι άνθρωποι αντί να νοσηλεύονται σε βάρβαρες απαρχαιωμένες δομές, επισκέπτονται Ψυχιατρικές Κλινικές Δημοσίων Νοσοκομείων, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ενώ Κινητές Μονάδες τούς επισκέπτονται στο σπίτι. Οπως τόνισε στον «Ε.Τ.» ο ψυχίατρος Γιώργος Κοκκινάκος, , διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας στα Χανιά: «Τα αποτελέσματα είναι θετικά. Οι αυτοκτονίες έχουν μειωθεί, ο χρόνος νοσηλείας μειώθηκε, οι Κρήτες δεν φεύγουν πια από το νησί για ψυχιατρικά προβλήματα ούτε πάνε σε ιδιωτικές κλινικές και παρακολουθούμε το 97,5% αυτών που πριν νοσηλεύονταν στο ψυχιατρείο». Ωστόσο, επεσήμανε πως αν δεν υπάρξει στήριξη, συντονισμός δράσεων, πρωτοβάθμια ψυχική φροντίδα και τομεοποίηση της ψυχικής υγείας, το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οπως τόνισε: «Οι πρώτοι που θα πληγούν από την κρίση είναι οι ψυχικά ασθενείς, γιατί δεν έχουν δύναμη και διαπραγματευτική δυνατότητα, και κάποιοι δεν έχουν χρήματα να πάρουν τα φάρμακά τους». «Εχουμε αύξηση της ζήτησης στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τους ιδιώτες» επεσήμανε ο κ. Κοκκινάκος.

 

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3752