...ακολουθεί μετάφραση

                    
  Τμήμα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της Τεργέστης
Συνεργαζόμενο με τον ΠΟΥ Κέντρο για την Έρευνα  και την Εκπαίδευση  στην Ψυχική Υγεία 



Προς

Την Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων MarienneThyssen
Tον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό
Τον Δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλια



Τεργέστη , 28 Σεπτεμβρίου 2015


Σχετικά με την πρόταση να ξανοίξουν τα Λέπιδα ως καταυλισμός υποδοχής προσφύγων”


Κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε, κυρία Επίτροπε.

HΕλλάδα, όπως και η Ιταλία, είναι στην πρώτη γραμμή υποδοχής όσων προσπαθούν να διαφύγουν από την φρίκη του πολέμου. Και οι δύο χώρες συναντούν μεγάλες δυσκολίες στο να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της τεράστιας τραγωδίας των προσφύγων και το κάνουν αυτό με μεγάλο ανθρωπισμό και θυσίες.
Ωστόσο η Λέρος για πάρα πολλά χρόνια υπηρξε τόπος εξορίας και βασάνων . Toμεγάλο έργο μετασχηματισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου κατά την δεκαετία του 90, στο οποίο η Τεργέστη συνεισέφερε με την την συμμετοχή της σε διεθνή ομάδα, απελευθέρωσε το νησί από ένα βαρύ φορτίο.
Τον Ιούνιο του 2015 ένα συνέδριο έλαβε χώρα στη Λέρο, για να τιμηθεί η 25 επέτειος της απελευθέρωσης του νησιού από την ιστορική κληρονομιά των Λεπίδων, του κακόφημου στρατοπέδου συγκέντρωσης για ψυχικά πάσχοντες.

Η πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα κτίρια των Λεπίδων για τους πρόσφυγες θα ήταν μία καταστροφική συμβολική πράξη και θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια της πλήρους αξιοπρέπειας του νησιού που αποκαταστάθηκε μόνο χάρη στη μεγάλη Ευρωπαϊκή συλλογική προσπάθεια.

Ως εκ τούτου εμείς, όλη η Ιταλική ομάδα που δούλεψε στη Λέρο, απευθύνουμε έκκληση προς εσάς να μην ανοίξετε ποτέ ξανά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Λέρου γι΄ αυτούς τους σκοπούς, προς τιμήν των ανθρώπων που φυλακίστηκαν στο νησί.

Ελπίζουμε η επιθυμία μας να ληφθεί υπόψη.

Mε εκτίμηση,

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Τεργέστης -
Κέντρο Συνεργαζόμενο με τον ΠΟΥ για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία.